Heb je ooit geprobeerd om kruiden en groenten te kweken, maar geef je het op als het niet zo eenvoudig is als je had gehoopt? Micro tuinieren is het antwoord voor iedereen met beperkte tijd en ruimte en zonder overvloedige zonnestralen.

Het doel van micro tuinieren is gezond eten van eigen bodem. Het tuinieren wordt steeds zelfstandiger en duurzaam leven klinkt in theorie aantrekkelijk, maar in werkelijkheid heeft het vaak uitdagingen. Beperkte ruimte, tijd, geld en zonlicht zijn slechts een paar problemen waarmee we te maken hebben. Ook leren tuinieren komt er nog bij kijken: wanneer groeit wat en de vervelende dingen die bij produceren komen kijken.

Als het allemaal tegen zit, stress niet! Begin met makkelijk te kweken planten en probeer ze op tafel te krijgen zonder de noodzaak van tuingereedschap. Deze ideeën vereisen slechts minimale tijd en een aantal basis benodigdheden om geld te besparen en je gezondheid te verbeteren. De meest simpele planten om te laten groeien zijn de planten die geen groene vingers en maar minimale tijd, materialen en ruimte vereisen. Kruiden die groeien in een glas water op een goed verlicht vensterbank, zijn een ideale keuze.

Hoe dan ook, we zijn steeds meer in de tuin te vinden. Waar we vroeger alleen in de tuin zaten aan een eenvoudige tuinset met parasol, krijgt de tuin steeds meer elementen en meubels. Dat is te zien aan de opkomst van loungesets, uitgebreide buitenkeukens en de vraag naar zwembaden en jacuzzi’s in de tuin. We beleven de tuin op een andere manier en er wordt meer tijd in eigen tuin doorgebracht. Het buitenleven krijgt een centrale plek binnen het gezinsleven. Ook wordt het kweken van eigen groenten in een moestuin steeds populairder.

lente-uiStarten met micro tuinieren

Als je lente-uitjes koopt (ofwel sjalotten), bespaar je geld en je kunt ze altijd terug laten groeien. Met een scherp mes snijd je de lente-uitjes ongeveer 5 cm boven de wortel af. Gebruik de bladeren in de maaltijden, en doe de stengel en de wortels in een glas met 1-2 cm schoon water. Ververs het water dagelijks om bacteriën te voorkomen. Je zult zien dat de nieuwe bladeren vanzelf beginnen te groeien. Knip de bladeren af met een schaar en geniet van gratis toevoegingen voor je maaltijd.

In plaats van het kopen van verse kruiden, zal het kweken van jouw eigen kruiden, geld besparen en verspilling verminderen. Bijvoorbeeld, plaats overgebleven stengels van mint, citroenmelisse, rozemarijn of basilicum (verwijder de onderste bladeren) in een glas water. Ververs het water dagelijks. De wortels zouden binnen twee weken moeten ontwikkelen. Ze geven gratis planten die je over kunt zetten in een pot aarde voor een kruidentuin.

thee-melisse-shutterstock-Munt en citroenmelisse zijn beide schaduwliefhebbers. Citroenmelisse thee is een natuurlijke antidepressivum en draagt bij aan een goed humeur. Ook verlicht het ochtendmisselijkheid als het met een stukje citroen als eerste in de ochtend gedronken wordt. Mint heeft antiseptische, antivirale en verdovende eigenschappen. Het kauwen op een paar bladeren kan keelpijn, verkoudheid, hoesten en hoofdpijn verlichten. Dit zijn handige geneeskrachtige en keukenkruiden om bij de hand te hebben. Waarom tijd verspillen door naar de apotheek te gaan als je ook gezonde alternatieven in huis hebt?

841ff4a1cb66d564043c0e897d13641bMicro tuinieren voor een salade of smoothie

Voor een heerlijke salade of smoothie vol met spijsverteringsenzymen, zijn microgreens de perfecte oplossing. Deze kleine groene ingrediënten zijn gezonde ‘fast food’ en je kunt het laten groeien van zaad (afhankelijk van de soort) in slechts 1-3 weken. Voeg ongeveer 2-3 cm vochtige zaadmix toe aan een container met drainagegaten (hergebruik een plastic aardbeienmandje). Het toevoegen van een snufje mineralen zal een impuls geven in de smaak en de voedingswaarde. Voeg een theelepel biologische kruiden of groentezaden toe aan de mix. Strooi daarna een beetje extra zaadmix toe in de container om de rest af te dekken, spuit daarna met een spuitfles wat water erover en dek af met een deksel. Leg ze in een goed verlichte omgeving en spuit elke dag om de zaden vochtig te houden tot ze ontkiemen en gaan groeien. Knip de bladeren af met een schaar en voeg ze toe aan je maaltijd.

aloe-vera-300x225Aloë Vera is een winterharde plant die het beste groeit als er niet te veel aandacht aan wordt besteed. Daarnaast groeit het goed op een zonnige plek binnen of buiten in een ondiepe pot. De plant groeit op een potgrond die goede drainage- eigenschappen heeft. Daarnaast hoeft de plant maar af en toe water. Breek een blad af en schraap de gel weg, gebruik het als een aftershave balsem of een moisturiser voor je huid. Het werkt zelfs ook om brandwonden te genezen, steken te kalmeren, beten, huiduitslag en snijwonden te genezen. Bewaar de gesneden bladeren gewikkeld in keukenpapier in de koelkast.

Artikel: Atami B.V.

Ga jij beginnen aan Micro tuinieren?