Een van de beste dingen van binnenhuis kweken is dat je het hele jaar kunt beginnen met Rozemarijn kweken, waardoor het zaad van beginnende planten gelijk bruikbaar is. Rozemarijn kun je uit zowel zaden als stekken laten groeien. Rozemarijn is moeilijk om te laten groeien uit het zaad. Het Rozemarijnzaad heeft namelijk een zeer lage kiemkracht. Sommige soorten zaden vanuit de Verenigde Staten zijn ‘gerepareerd’ en hebben zeer goede recensies voor een uitstekend groei. Als het moeilijk is om het vanuit zaad te groeien kan stekken of een starter plant ook goed werken.

Rozemarijnzaden hebben 4-8 weken nodig om te ontkiemen. De planten nemen 15 maanden om te rijpen en om te groeien tot hun volledige grootte, hebben ze jaren nodig. Om het Rozemarijn-kweken proces te versnellen, beginnen veel mensen met planten uit stek.

Wil je een zachte groei tijdens het Rozemarijn kweken? Probeer dan met stekken te beginnen. Snij de bladeren van ongeveer 10 cm schuin af bij het blad knooppunt. Een hormoon die de 10-rozemarijn-stekjeswortels bevordert, is niet noodzakelijk, maar een constante warmte van 24 graden is wel noodzakelijk. Het snijden van een voorraad is niet een jaar lang beschikbaar. Kruidenplanten worden voornamelijk verkocht wanneer de vraag hoog is, in het plantseizoen in het voorjaar en in de zomer. Vergeet ook niet om de bladeren van de onderkant van de stengel te knippen voordat je de kruiden in jouw eigen tuin plant. De eerste oogst in de binnentuin zal in de zomer na zes weken of in de winter na 8-12 weken zijn, vanaf het moment van verplanten.

Rozemarijn kweken, wat heb ik nodig?

Als je in een warm en zonnig mediterraans gebied woont, hebben planten genoeg aan een lange dag vol zon en fel licht. Voor het beste resultaat, heeft Rozemarijn minimaal 11 uur per dag goed licht nodig. Hogedruk natrium (HDN) lampen kunnen dit felle licht het beste nabootsen, maar je kunt ook compacte fluorescerende lampen gebruiken om de kruiden te laten groeien. Als je voor meer budgetvriendelijke CFL-lampen kiest, is het verstandig om de verlichting een paar uur langer per dag aan te laten. Te weinig daglicht veroorzaakt lagere opbrengsten en laat planten kort leven.

2015-greenhouse-1598-1-1024x682Rozemarijn doet het goed in een hydrocultuursysteem. Gebruik voor het ontkiemen steenwol kubussen. Na 1-2 weken is er voldoende wortelgroei om de Rozemarijn te verplanten. Zodra ze doordringen in de kubus, verplant je ze naar platen. Voor een goede groei moet je ze 10-15 cm uit elkaar planten.

Als je hebt besloten de Rozemarijn in traditionele containers te kweken, begin dan met het plaatsen van de zaden in een onafgedekte bak met turf of perliet als basis. Verplaats ze naar de potten wanneer ze 5-8 cm lang zijn. Zorg daarnaast voor een kwalitatieve grond mix met drainage. Rozemarijn vereist een goede gedraineerde leemachtige grond.

Voor goede voortplanting moet de temperatuur tussen de 24-29 graden liggen met een luchtvochtigheid van 75%. Zodra je gewas is verpot om goed te laten groeien, gebruik dan dagelijkse temperaturen en laat het in de nacht een beetje afkoelen naar de 18 graden. Bij voorkeur met een zuurgraad (PH) van 5,5-7,0 en een goede luchtcirculatie.

Periodiek licht mesten is alles wat nodig is voor de plant. Het is belangrijk dat de Rozemarijn niet te veel water krijgt. Bespuit het meerdere keren per week met een plantenspuit.

Oogst tipsherbs1a-1024x689

Oogsten is erg eenvoudig bij Rozemarijn. Het is nog steeds lekker als het gedroogd wordt. Dit wordt gedaan door takjes ondersteboven op te hangen in een donkere droge plek of in droogrekken.

Je kunt het ook bevriezen door het op een bakplaat of dienblad te leggen en het te bedekken met keukenpapier voordat het de vriezer in gaat. De volgende dag kun je de blaadjes verwijderen van het steeltje en die in een vriesbakje doen. Ze zullen ongeveer zes maanden maximaal houdbaar zijn en je bent voorzien van een heerlijke smaak in je gekookte maaltijden.

Artikel: Atami B.V.

Ga jij rozemarijn kweken?