Je kunt hele coole verticale tuinen creëren die jou de kans geven om jezelf uit te drukken in woorden of in kunst. Mos is een plant met lage onderhoudskosten die zeer weinig zonlicht en een minimum aan water nodig heeft. In feite kan mos groeien met alleen de luchtvochtigheid in sommige klimaten. Zeg hallo tegen graffiti mos! Je kunt letters tot aan silhouetten creëren. Op lege muren in een stedelijke omgeving, voeg je groen en leven toe aan een koud en grimmig oppervlak. Het wordt steeds populairder over de hele wereld en het kan niet alleen op muren, maar ook op verhardingen.

Hoe te beginnen aan graffiti met mos?

Je hebt nodig:

  • Een handvol net geoogst mos
  • 2 kopjes karnemelk
  • Een halve theelepel suiker
  • Een blender
  • Een verfkwast
  • Plastic bakje met een luchtdicht deksel

Als je een klein kunstwerk van graffiti met mos wilt maken, gebruik dan het halve recept. Uiteraard, hoe groter het ontwerp, des te meer je van het mengsel nodig hebt. Houd rekening met de grootte van je creatie. Voor grotere projecten zijn misschien verschillende formaten borstels nodig. Was al de aarde van het mos af en scheur het in kleine stukjes. Gooi de stukjes in de blender met een beetje karnemelk en de suiker en pureer. Voeg langzaam de rest van de melk toe en meng het goed door elkaar. Giet het mengsel in een container en sluit deze luchtdicht af zodat het vol blijft met vocht.

FCOOMAPHCB8KN1Q.MEDIUMNu is het tijd om het mengsel toe te passen als kunst. Als je geen begaafde kunstenaar bent, kan je altijd een patroon met potlood of stift op de muur tekenen. Schets iets uit de vrije hand en vul het met de “mosverf”. Des te meer mos je hebt, hoe sneller het ontwerp in te vullen zal zijn. Zelfs als het mengsel is uitgedund met karnemelk, zal het uiteindelijk lijken alsof het zo bedoeld is. Zodra jouw kunstwerk groeit, zal het een periodieke trimbeurt nodig hebben. Dit voorkomt dat het mos langs de grenzen van het oorspronkelijke ontwerp gaat kruipen. Het ontwerp zal dan zijn oorspronkelijke vorm en ruimtelijk evenwicht verliezen.

Je hebt hele korte mos nodig, als fluweel. Hoe hariger het is, hoe meer de controle die je hebt bij het handhaven van het kunstwerk afneemt. Voordat je mos importeert van buiten de wijk, ga op zoek naar mos dat groeit in de buurt van jouw gekozen plek. Mos past zich niet goed aan een andere leefomgeving aan.

paint-and-moss-graffitiHet zal niet lang duren voordat er groen verschijnt. Al zijn het een paar sporen, het mos is begonnen met groeien. Kies de muur die in het noorden of het oosten gelegen is. Het zuiden en het westen zijn geen goede combinatie met mos. Mos woont het liefst in een schaduwrijk milieu. Als er een lange droge periode is, zal een beetje verneveling met een spuitfles helpen bij het groeien van het mos. Koop een scherpe schaar voor het bijhouden van het mos. Het is net zoiets als het snoeien van planten en het zal er – met zo nu een dan een beetje aandacht- geweldig uitzien. De beste tijd om mosgraffiti toe te passen is de lente of de herfst. Dus kies de goede muur, neem de tijd om dit goed te plannen en werk je patroon uit. Maak de stad een groenere plek!

Ga jij beginnen aan graffiti met mos?