De interesse in biologisch tuinieren wordt meestal veroorzaakt door de behoefte aan groenten en fruit zonder pesticiden, of betere zorg voor het milieu. Het is belangrijk, ja, maar eerst moet er begrepen worden dat het gaat om de bodem en de wortels van de planten. In tegenstelling tot gewoon tuinieren, gaat het niet alleen om het oppervlak wat je ziet. Maar eerst moet je zorgen voor datgene wat onzichtbaar is, en het zal voor jou zorgen.

Wat is er uniek aan biologisch tuinieren?

Een biologische tuinier maakt gebruik van natuurlijke stoffen en gebruikt koolstof als belangrijkste ingrediënt voor plantenvoeding. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunststof in deze natuurlijke methode. Wanneer de tuinier biologisch gaat planten, bootst hij na wat er normaal in de natuur gebeurt. Het kan zichzelf in stand houden, zonder dat de mens daarvoor nodig is. Rottend organisch materiaal zal een metamorfose ondergaan tot een vorm van koolstof. Carbon is algemeen bekend als de ‘bouwsteen van het leven’. Het koolstof bijproduct is vernoemd naar humus. Humuszuur is een bekend toevoegsel in de biologische wereld. Humus is een van de belangrijkste voedselonderdelen voor de leden van het bodemvoedselweb.

Wat is het bodemvoedselweb?afbeeldingen-website_algemeen-regenwormen

Het bodemleven bestaat uit een aantal complexe microscopische organismen. Deze organismen zijn voornamelijk regenwormen, protozoa, mycorrhiza (nuttige schimmels), nematoden en nuttige bacteriën. Een handvol gezonde bodem bestaat uit tienduizenden op de miljarden van deze symbiotische wezens. Zij eten humus (koolstof), andere koolhydraten en eiwitten (exudaten), en zelfs elkaar! Het wortelstelsel laat deze afscheidingen achter in hun nachtelijke cyclus. Ze koloniseren voornamelijk in de wortels rhizophere, en deze strijden om de uitscheidingen. Dit is dus erg belangrijk bij het biologisch tuinieren!

Wat is de rhizosfeer?

De rhizosfeer is het gebied in de grond rondom de wortels die wordt bewoond door het bodemvoedselweb. Het ontvangt de afscheidingen die de wortels in hun nachtelijke cyclus achterlaten. De rhizosfeer helpt biologisch tuinieren om verwerking te geven aan voedingstoffen met hulp van het voedselweb. Het voedselweb heeft heel veel voedingstoffen, het is dus niet meteen verlopen, zoals het geval is in de hydrocultuur. Denk bij de rhizosfeer aan een scherm die dingen vangt en filtert voordat het in het water gaat. De rhizosfeer is ook de eerste lijn van verdediging tegen ziekte, ziekteverwekkers en slechte micro-organismen voor ze de wortelzone van de plant raken. De rest van de bodem buiten de rhizosfeer wordt de ‘bulk bodem’ genoemd.

Ik heb een goede bodem. Hoe krijg ik het voedselweb levend en bloeiend?

Chloor en chlooramines:

Een van de grootste fouten die beginnende tuiniers maken bij het starten van de biologisch tuinieren, is het gebruik van leidingwater. Het water is verzadigd van chloor en chlooramines, of stofjes die zich mengen in synthetische componenten met biologische tegenhangers. Chloor en chlooramines doden het bodemvoedselweb als het contact maakt! Als het niet goed gemengd wordt met water, moeten er handelingen worden genomen. Plaats een filter voor het chloor, of laat het water 24 uur zitten in een tank om het chloor te laten verdampen. Chlooramines zijn veel stabieler en er zal een speciaal katalysatorfilter moeten worden gebruikt om het uit het water te krijgen. Een gewone koolfilter biedt geen verweer tegen hen en het zal niet zomaar verdampen. Kunstmest is natrium gebaseerd en heeft een drogende werking op de grond. De basis van zout-slachtoffers leiden tot het terugtrekken en het beëindigen van de natuurlijke balans en de processen van een gezonde rhizosphere.

Voeding en Supplementen:

De voedingsstoffen en additieven die gebruikt worden in het biologisch tuinieren bestaan uit natuurlijke ingrediënten en onderdelen. Zowel om het voedselweb te voeden en de plant zelf. Populaire gebruikte stoffen zijn geëmulgeerd vis, zeewier, humuszuren, humus, melasse, compost en/of compost thee, yucca extract, guano, regenworm gietstukken, koffiedik, beendermeel, bloedmeel, alfalfa maaltijd, greensand en dolomiet kalk. De lijst gaat maar door!

Beneficial Inoculant:

Er zijn veel vrij verkrijgbare inoculanten (bacteriën) die een organisch tuinier kan gebruiken om het bodemvoedselweb in eigen handen te nemen. Veel van deze entstoffen bevatten een mengsel van mycorrhizae, nuttige bacteriën, Trichoderma, humaten en/of kelp (zeewier). De humaten en kelp dienen als een instant voedselbron voor de andere levende ingrediënten. Een andere natuurlijke inoculant is compost.

Wat is compost?

Compost is het ultieme beeld van wat er gebeurt in de natuur. Biologische groene kladjes, koffiedik, en groenten en fruit worden ontleed met behulp van zuurstof en water. Regenwormen en mycorrhiza’s beginnen het compost te bewonen en het af te Red_Wiggler_Worms_In_Compost_breken. Ze breken het af in organische materiaal in een poging het te veranderen naar humus, dat een natuurlijke bron van voedsel is. Gezonde aërobe bacteriën worden in de chemische veranderingen van de organische stof afgebroken door het om te zetten in warmte, CO2 en een vorm van ammonium. De ammonium wordt vervolgens omgezet in nitraten die bruikbaar zijn voor de plant. Compost bevat nutriënten (meestal nitraten), nuttige bacteriën en humus. Het kan ook uitstekend als bodemverbeteraar in zandgrond werken; door het toevoegen houdt het vocht vast en heeft het een verhoogde opname van voedingsstoffen. Het is belangrijk om goede compost toe te voegen want het concurreert met de stikstof van de plant. Goed ontleed compost geeft extra stikstof aan de plant. Daarom wordt compostthee steeds populairder.

Wat is compostthee?

Compostthee is een aërobe concentraat van heilzame microben. Het bevat in feite een dichtere bevolking van de heilzame microben dan compost! Compostthee kan worden gemaakt door toevoeging van compost, wormgietstukken en additieven voor microben te voeren aan een actief beluchte reservoir chloorvrij water gedurende tenminste 24 uur. Na het nemen van een monster uit het beluchte milieu, heeft het vier uur de tijd om de sample te besproeien in de bodem of door de bladeren heen te sproeien. Als je het monster binnen vier uur gekoeld kunt krijgen, kan het monster behouden worden voor ongeveer een week. Daarna moet het weggegooid worden. Compostthee kan ook gemaakt worden met water door één deel thee en vijf delen water door elkaar te mengen. Daarnaast zijn er in pure vorm ook geen slechte effecten waargenomen.

Naast de gewone groei- en/of bloeivoedingsstoffen, wat zijn enkele populaire toevoegingen?

Vegetatieve en bloeiende toevoegsels kunnen in een vloeibare of korrelvorm komen. Vloeistoffen worden vaker gebruikt en cumulatief toegevoegd, terwijl langzame afgifte korrelvormige meststoffen minder vaak worden gebruikt en juist goede sporen van nuttige schimmels en bacteriën bevatten. Populaire vloeibare of korrelige additieven kunnen helpen om het meeste te halen uit je plant en het bodemvoedselweb.

Humuszuur:

Een bijproduct van de afbraak van organisch materiaal. Het voedt het bodemvoedselweb en helpt bij het transport van voedingsstoffen in de plant.

Kelp:

Typisch Ascophyllum nodosum in de tuinbouw, dit is een zeer populaire additief vanwege de talloze voordelen. Ascophyllum nodosum is een Noord-Atlantische Oceaan zeewier dat bijna een meter per dag groeit in een temperatuur net boven het vriespunt. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van krachtige groeihormonen (auxine-achtige gibberellines en cytokininen). Deze hormonen vergemakkelijken explosieve groei en vitaliteit. Het bevat ook sporen van stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Het kan bijna een meststof op zichzelf zijn!

Emulsified Fish / Squid:

Is een goedkope, in water oplosbare vloeistof, die rijk is aan beschikbare stikstof. Het bevat ook sporen van fosfor, kalium en secundaire / sporenelementen. Planten hebben een ton van deze vloeistof nodig om een toxiciteit te ontwikkelen, daarna is de voedingsstof direct beschikbaar voor de plant.

Worm Castings:

“Worm poep” bevat verteerd humus en stikstof-zware rottend materiaalOK samen met vele andere sporenelementen. Wormenkeutels mogen nooit meer dan 1/5 van de totale samenstelling van de bodem zijn. 1-1 ½ kopjes per plant zou genoeg moeten zijn om hen te ondersteunen in de vegetatieve groei. Zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt gemengd in de bodem.

gardening-picking-radishes

Bloedmeel:

Dit is gedroogd en gemalen bloed dat wordt gerecycleerd uit slachthuizen. Het is vooral een stikstof booster en daarom moet het worden gebruikt tijdens de vegetatieve groei. Het kan krachtig zijn. Probeer om een beetje toe te voegen om toxiciteit te voorkomen.

Beendermeel:

Is vermalen koebot dat wordt verzameld bij slachthuizen. Het is typisch fosfor zwaar en wordt meer zodra het bot ouder is op het moment van overlijden. Dit is een bloeiend additief. Beendermeel kan ook kalk bevatten. Daarnaast kan het goed toegevoegd worden aan gronden met hogere turfinhoud om de natuurlijke zuurgraad tegen te gaan.

Dolomite Lime:

Bevat respectabele hoeveelheid calcium en magnesium, die twee zeer belangrijke secundaire nutriënten zijn. De basis pH van kalk maakt het een mooie behandeling voor zure bodems.

Koffiedik:

Als je druppels koffie morst, heb je geluk! Koffiedik heeft stikstof en sporenelementen in overschot. Het is ook erg zuur. Dit kan worden gebruikt voor de behandeling van de bodem, maar wees voorzichtig om niet te veel te gebruiken. Het trekt ook bacteriën aan in de grond!

Greensand:

Is een belangrijke bron voor silica, ijzer, fosfor en kalium. Greensand kan erg traag zijn, dus het is beter om langer de tijd te nemen voor de behandeling van de bodem of planten.

Rock Fosfaat:

Is een andere zeer slow-release meststof. Het kan tot 30% fosfor bevatten, vandaar haar bijnaam.

Guano:

Dit zijn de uitwerpselen van vleermuizen en zeevogels vanuit de hele wereld. De regel is meestal dat de nieuwe uitwerpselen een hoog stikstofgehalte heeft, terwijl oudere guano een hoog fosforgehalte heeft. Mexicaanse guano heeft een hoog stikstof-, Peruaanse guano heeft een hoog stikstof- en fosfor- (voor alle doeleinden), Jamaicaanse heeft een hoog fosfor- (bulk) en Indonesische is rijk aam een hoog fosforgehalte (rijping). Guano kan worden gebrouwen in thee en worden toegepast als een slow-release top dressing.

Verenmeel:

Goed voor compost of als additief. Het is hoog in stikstof en het is langzaam. Kippenmest kan ook worden gevonden in de mix. De veren zijn afkomstig uit het slachthuis, gestoomd, gedroogd en gemalen tot een poederachtige substantie.

Artikel: Atami B.V.