Leestijd: 9 minuten

We hebben het er al eerder over gehad. De trend ‘urban farming’ is in opkomst. Steden worden steeds groener en men heeft steeds meer interesse in het verbouwen van eigen groenten. Dit blijft niet alleen meer beperkt tot de grote tuinen en landbouwgrond, maar gaat ook steeds meer naar de stad. En het is niet alleen in Amerika of Nederland in trek, het verspreidt zich steeds meer over de wereld. In dit blogitem zijn wij op zoek gegaan naar populaire steden die zich bezighouden met stadstuinieren.

Singapore

In Singapore is de grootste verticale tuin van de wereld te vinden! Met behulp van deze verticale tuin wordt de productie van veilige, verse en lekkere groenten met minder middelen gerealiseerd. Zo is er minder land, water en energie nodig dan met traditionele kassen.

Singapore is één van de meest dichtbevolkte steden in de wereld. De meeste delen van het eiland worden gebruikt voor stedelijke ontwikkeling, de resterende 250 hectare landbouwgrond is nauwelijks voldoende om de groeiende bevolking te voeden. Als gevolg daarvan wordt meer dan 90 procent van de voedselconsumptie geïmporteerd uit meer dan 30 landen. Deze afhankelijkheid van de buitenwereld maakt het land zeer kwetsbaar voor schommelingen in het aanbod en de prijzen van voedingsmiddelen. De enige oplossing voor dit probleem is het gebruik van eigen grond voor de productie van voedingsmiddelen. Wanneer deze ruimte er niet is, zal er niet horizontaal maar verticaal verbouwd worden.

De groenten worden dagelijks geoogst en bijna onmiddellijk geleverd aan de detailhandel. Ondanks dat deze groenten ongeveer 10% meer kosten dan geïmporteerde groenten, vliegen ze letterlijk van de planken af.

“Urban farming trekt steeds meer over de wereld

Londen

Londen is een erg groene stad. Op welke plek in de stad je ook bent, overal zie je groen. Van daktuinen, tot terrastuinen en moestuinen. Zelfs verschillende pubs zijn er groen.

Daarnaast is er in London de FARM: shop. Deze winkel biedt kleinschalige landbouw, werkruimten en een café voor de bewoners van de wijk. Het is een uniek voorbeeld van stadslandbouw. FARM: shop heeft zelfs een kippenhok op het dak. Het doel van het project is niet alleen om voedsel te verbouwen voor de stedelingen, maar ook om te bewijzen aan anderen in Londen, dat het mogelijk is om voedsel te verbouwen, zelfs zonder veel ruimte.

Shared backyards

Niet iedereen heeft de beschikking over een tuin of balkon. Ook binnenshuis kun je eigen groenten kweken, maar met een moestuin gaat het een stuk makkelijker, ook wanneer je het graag hoger opzoekt.

In Canada, Nieuw-Zeeland en Amerika zie je het tegenwoordig steeds vaker; shared backyards. Het is een gemakkelijke, vertrouwde manier voor landeigenaren en tuinders om elkaar te ontmoeten en ruimte, gereedschap, kosten en producten te delen. In Nederland kennen we dit principe al langer als ‘volkstuin’.

Nederland

Ook in Nederland is stadstuinieren een trend. Niet alleen in de stad, maar in de toekomst misschien zelfs wel binnen. Stadstuinieren of urban farming zou namelijk een oplossing kunnen zijn voor de hoge aantallen leegstand in Nederland. Er staat in Nederland 7.800.000 m² leeg.

Voormalig rijksbouwmeester Frits van Dongen is van mening dat er niet nog meer gebouwd moet worden, maar dat we juist moeten herbestemmen om de leegstand te verlagen. Als oplossing voorziet hij onder andere stadstuinieren. De ruimtes staan dan niet langer meer leeg en er wordt op een duurzame manier voedsel verbouwd.

Grote projecten in Nederland

Nederland heeft naast de plannen om leegstand aan te pakken met stadstuinieren, ook nog twee andere grote projecten, namelijk ‘GrowX’ in Amsterdam en ‘UrbanFarmers’ in Den Haag. 

Het voormalige kantoorgebouw ‘De Schilde’ in Den Haag is de locatie geworden voor deze ‘stadsboerderij’. Dit is dan ook meteen de grootste stadsboerderij van Europa. In 2013 besloot de gemeente Den Haag om het gebouw nieuw leven in te blazen. Het doel was de bedrijvige dynamiek van vroeger terug te brengen in combinatie met stadslandbouw. Uiteindelijk werd UrbanFarmers gekozen. In november 2015 is gestart met de realisatie van Europa’s grootste dakboerderij, namelijk UF002 De Schilde.

Daarnaast is er in oktober van 2016 in een leegstaande bedrijfsruimte de eerste verticale boerderij van Amsterdam gestart. GrowX verbouwt op de meerdere gestapelde ‘akkers’  boven elkaar zo’n 180 ton aan groenten en kruiden per jaar.

Wilma’s Lawn & Garden

Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Dit betekent een deel tuinonderhoud. Lees in onze blogs meer over tuinonderhoud. Daarnaast vindt je op www.wilmaslawnandgarden.com alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Welke stad zou jij willen bezoeken?