HHet is weer de tijd om bloembollen te planten! Maar welke bloembollen kunnen geplant worden, welke zijn winterhard en met welke bloembollen kun je beter tot het voorjaar wachten? In dit blogitem wordt er antwoord gegeven op deze vragen. 

Wat zijn nu eigenlijk bloembollen?

Een bloembol bevat alle stoffen die een plant nodig heeft om op het juiste moment te gaan bloeien. Wanneer je de binnenkant van een bloembol bekijkt, is dit ook direct te zien. In het hart van de bloembol zit de bloem centraal. Om deze kiem zit een wit laagje die rokken wordt genoemd. In deze rokken zit al het voedsel opgeslagen.

Verschillende soorten bloembollen

Er zijn verschillende soorten bloembollen. Zo zijn er voorjaars-, zomer- en herfstbloeiende bloembollen. Zomerbloeiende bloembollen zijn (over het algemeen) niet winterhard. Zomerbloeiende bloembollen worden vanaf eind april geplant en moeten voor de vorst in aankomst is, uit de grond gehaald worden. Najaarsbloeiende bloembollen worden geplant vanaf eind juli tot ongeveer half september. De bollen bloeien dan in het direct daaropvolgende najaar.

De meest bekende bloembollen zijn de voorjaarsbloeiende bloembollen. Deze bloembollen zijn winterhard. Ze hebben zelfs een periode van kou nodig om helemaal te ontwikkelen. De voorjaarsbloeiende bloembollen worden geplant tussen eind september tot half december. Ze bloeien dan in het daaropvolgende voorjaar.

Hoe plant je bloembollen?

Voor deze periode van het jaar is het van belang om voorjaarsbloeiers te planten. Maar hoe kunnen deze het beste worden geplant? Allereerst koop of bestel je natuurlijk de bloembollen die je wilt. Bloembollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en hoogtes, dus je stelt zelf je tuin samen! Vervolgens bepaal je waar je de bloembollen wilt gaan planten. Op deze plek graaf je een gat (ofwel voor meerdere bloembollen op één plek of voor individuele beplanting). Hoe diep je de bloembollen moet planten, verschilt per bloembol. Zo worden grote bloembollen (van 5 cm of groter) 15 cm diep geplant en kleine bloembollen worden zo’n 7 tot 10 cm diep geplant.

Voor je bloembollen gaat planten is het van belang om eerst onkruid en bijvoorbeeld steentjes uit de grond te verwijderen. Leg de bloembollen voorzichtig in de grond. Zorg dat de puntige kant naar boven is gericht. Bedek de bollen met grond en water. Wil je meerdere bloembollen planten, dan is het van belang om ze niet te dicht naast elkaar te planten. De grote bloembollen moeten minimaal 7 cm uit elkaar staan en kleine bloembollen ongeveer 3 tot 7 cm.bio_grow

In wat voor grond moeten de bloembollen nu eigenlijk geplant worden? In de basis hebben bloembollen alle stoffen die een plant nodig heeft om te gaan bloeien. Wil je echter zo lang mogelijk genieten van je planten, dan is substraat of potgrond raadzaam!

Een goed medium om bloembollen in te kweken is Bi Grow Mix. Bi Growmix is een biologisch bemeste aarde die vrij luchtig is qua structuur en vrij is van schadelijke schimmels. In dit substraat blijven de bloembollen op de juiste plek liggen, maar hebben ze genoeg luchtigheid om optimaal te presteren. Het substraat is voorbemest, waardoor de bloemen tijdens het bloeien de voeding krijgen die ze nodig hebben. Na ongeveer twee weken is het van belang om plantenvoeding toe te voegen aan het substraat.

Bi Grow mix bestellen?  Klik dan hier 

Bloembollen hebben een verscheidenheid aan kleuren en hoogtes

Waarom planten plantenvoeding nodig hebben? Dat lees je in het volgende blogitem:

Bekijk het volgende blogitem

Wat zijn populaire voorjaarsbloeiers?

Je weet nu wanneer je bloembollen moet planten en hoe je dit het beste kunt doen. Nu is er nog maar één ding die je moet weten; wat zijn de populairste voorjaarsbloeiers.

In de onderstaande afbeeldingen is een selectie gemaakt van populaire voorjaarsbloeiende bloembollen.

Wilma’s Lawn & Garden

Je bent nu op de hoogte van de laatste tuintrends! Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Op www.wilmaslawnandgarden.com vindt je alle producten om de tuin te kunnen laten stralen. Want…

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Welke bloembollen ga jij planten?