Snoeien in november…wat moet er gesnoeid worden en waar kun je beter nog even van afblijven? Je leest het in het volgende blogitem. 

Struiken en hagen

Vanaf november tot het voorjaar kunnen oude, bladverliezende hagen zoals de beukenhaag of haagbeuk teruggesnoeid worden. Op die manier knappen ze op en worden ze niet te breed. Groenblijvende hagen mogen daarentegen niet gesnoeid worden.

Vaste planten

Afgestorven stengels van vaste planten kun je snoeien, maar je kunt er ook voor kiezen om dat pas in het voorjaar te doen. Het zou namelijk kunnen dat egels en padden deze plekjes opzoeken in de winter. Woon je in een hele koude streek, let er dan op dat je de planten niet te fel snoeit. Het zou kunnen dat ze dan de winter niet overleven.

Fruit(-bomen)

Er is heel wat snoeiwerk in november en december bij je fruitplanten of -bomen.
Het is tijd voor de wintersnoei van je fruitbomen.

  • Snoei eerst en vooral de bestaande appel- en perenbomen. Snoei de hoofdtakken tot eenderde terug en de lange zijtakken kun je tot twee of drie knoppen terugsnoeien. Oude takken die elkaar kruisen en tegen elkaar aanschuren moeten zeker en vast gesnoeid worden. Kruisbessen en rode bessen snoei je beter ook. Je kunt dit doen op dezelfde manier als de appelaars en perenbomen. Zwarte bessen snoei je iets anders. Vanuit de basis produceren ze nieuwe scheuten en het is daarom aan te raden om elk jaar de oudere takken tot de grond terug te snoeien. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.
  • Takken van bramen en andere bessen die vrucht hebben gedragen, moeten weggesnoeid worden.
  • De pas geplante jonge appel- en perenbomen en -struiken hebben een aparte manier van snoeien. De hoofdtak van één jaar oude bomen moet teruggesnoeid worden tot ongeveer 75 cm van de grond, tot op een knop. Hierdoor worden nieuwe takken gestimuleerd die de onderste gesteltakken vormen. Bij een boom van twee jaar worden de zijtakken ingekort tot ongeveer de helft van hun lengte en de hoofdtak tot de bovenste zijscheut.
  • Ook je druiven moeten onder handen worden genomen. De zijtakken van de druivelaar mogen tot twee of drie knoppen van de hoofdtak worden teruggesnoeid. Op deze manier blijft er enkel een hoofdtak over met heel kleine zijtakjes.

Heesters en bomen

De wintersnoei van bladverliezende bomen en heesters mag beginnen. Probeer wel onnodig snoeien te vermijden. Dat veroorzaakt wonden waardoor de heester of boom zal bloeden.

Rozen

Snoei je rozen enigszins terug als dat nodig is om ze weer in vorm te houden. Hoge rozen kunnen nogal wat winterschade oplopen. Snoei ze tot de helft om dat te voorkomen.

Wil jij weten in welke maand je wat moet snoeien?

Bekijk dan onze Wilma’s Lawn & Garden snoeikalender.

Bekijk de snoeikalender
Download de gratis snoeikalender

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand november?