Leestijd: 6 minuten

Onkruid is erg vervelend in de tuin. De een vindt het erger dan de ander, maar blij zijn we er allemaal niet mee. De een wil een nette strakke tuin die snel en gemakkelijk schoon is. De ander vindt een beetje onkruid in de tuin niet erg. De keuze voor onkruidbestrijding zal dan ook verschillen. Wil je alleen onkruid verwijderen als het milieuvriendelijk kan? Lees dan de onderstaande tips!

Worteldoek en voegzand

Bij het aanleggen van een nieuw terras of een pad in je tuin, zorg je eerst dat de ondergrond geëgaliseerd is. Breng vervolgens altijd een anti-worteldoek aan, zodat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien. Als het terras of pad eenmaal is aangelegd, veeg je de bestrating regelmatig in met voegzand. Hierdoor geef je onkruid nog minder kans om door te breken. Zorg ook voor een goede afwatering, dan droogt de bestrating snel. Op natte tegels is de kans op onkruid en mos namelijk groter.

Handmatig verwijderen van onkruid

Onkruid tussen tegels is goed te verwijderen met een speciale onkruidborstel. Wanneer je goed de bovengrondse en ondergrondse plantendelen verwijdert, geef je onkruid weinig kans om terug te komen. Met een onkruidsteker kun je eenvoudig onkruid weghalen met lange penwortels zoals paardenbloem. Gebruik geen extra zeep, chloor of andere schadelijke middelen. Dit is slecht voor de planten, nuttige insecten en het milieu. Het komt ten slotte toch in de grond terecht.

“Op natte tegels is de kans op onkruid en mos groter.

Biologische afbreekbare onkruidbestrijding

Tegenwoordig bestaan er ook biologische onkruidbestrijdingsmiddelen. Met deze middelen verwijder je onkruid snel en effectief. Tevens voorkomt het dat onkruid terug zal komen. Kleine oppervlaktes kun je direct bespuiten en na drie uur zie je al resultaat. Voor grotere oppervlaktes gebruik je een drukspuit met reservoir gevuld met onkruidbestrijdingsmiddel. Richt de drukspuit goed op het onkruid, want alles wat je raakt zal afsterven. Het is belangrijk om het onkruid goed nat te maken. Ook zon en warmte bevorderen het afstervingsproces.

Onkruid wegbranden

Voor een nauwkeurig en efficiënt resultaat op gazon, border of terras, kun je een onkruidbrander gebruiken. De brander vernietigt het onkruid door het slechts enkele seconden aan een zeer hoge temperatuur bloot te stellen. Hierdoor sterven de plantencellen langzaam af. Het is een effectieve manier van onkruidbestrijding en is te gebruiken bij alle soorten onkruid.

29-08-16-_07-waterkracht-weedblaster-geraet-min-1Weedblaster

De Weedblaster kan onkruid verwijderen met kokendheet water zonder toevoegingen van chemicaliën of gif. De kokende waterdruppels botsen met druk tegen het onkruid. Op dat moment exploderen de waterdruppels en vindt er een energieomzetting plaats van water in stoom. De eiwitten in het onkruid worden op dat moment gekookt. Het onkruid sterft af en verwaait na enkele dagen.

Op zoek naar tuingereedschap om onkruid te verwijderen? Bekijk dan ons assortiment aan Wolf Garten tuingereedschap!

Bekijk het assortiment aan tuingereedschap

Meer weten over manieren om onkruid te verwijderen?bg-min

In onze blogs kun je nog meer lezen over tuinonderhoud. Daarnaast vindt je op www.wilmaslawnandgarden.com alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Heb jij de voorkeur voor het verwijderen van onkruid op een snelle en makkelijke manier? Lees dan het volgende blogitem en geniet van een onkruidvrije tuin!

Bekijk het volgende blogitem

Waarom kies jij voor een natuurlijke manier van onkruid verwijderen?