Leestijd: 8 minuten

Combinatieteelt…misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je met een moestuin start. Toch is het wel degelijk van belang. Wat is combinatieteelt precies en welke tips zijn er te noemen? Dit blogitem geeft antwoord op deze vragen.

Combinatieteelt, wat is het?

Bij het combineren van gewassen willen we natuurlijk dat de planten in de moestuin een gunstige invloed op elkaar hebben. In dit geval is het van belang om te weten welke gewassen wel en niet naast elkaar gezaaid kunnen worden.

bhg115876-jpg-rendition-largest-550-minCombinatieteelt heeft meerdere voordelen. Doordat er bij combinatieteelt een meer divers beeld ontstaat van zowel planten als dieren in de tuin, worden ongedierte en ziektes sneller op een natuurlijke wijze in evenwicht gehouden. Bepaalde gewassen trekken ongewenste beestjes juist aan zodat ze niet op het hoofdgewas terecht komen, of stoten ze juist af en vormen zo een bescherming voor de planten.

Daarnaast zorgt combinatieteelt voor diversiteit van de gewassen die daardoor niet allemaal elkaars voedingsstoffen zullen gebruiken. Combinatieteelt kan dus ook leiden tot meer opbrengst, omdat de grond efficiënter wordt gebruikt. Daarnaast geven alle wortels bepaalde zuren af bij de opname van voedingsstoffen, deze kunnen ook een effect hebben op naburige planten, en de manier waarop ze zelf voedingstoffen kunnen opnemen.

Het is bij een moestuin dus van belang om bij het zaaien van planten te bedenken wat goede en slechte buren zijn voor dit gewas. Bij moestuinen wordt meestal gebruik gemaakt van rijen. Het loont dan om op elke rij een ander gewas te kweken.

Voorbeelden van goede buren

Een bekende combinatie is die van de “3 zusters”, namelijk maïs, bonen en pompoen. De maïs dient als ondersteuning voor de klimmende bonen en de pompoen is de bodembedekker. De bonen zorgen voor stikstof in de grond waardoor de pompoen en maïs extra goed groeien. Dit is dus een perfecte combinatie!

Peulvruchten zoals erwten en bonen maken stikstof aan, waar sla en spinazie dan weer van houden. Deze kunnen dan goed bij elkaar gezet worden.

Een volgende combinatie is juist om ongedierte te verdrijven een goede combinatie. De wortelvlieg kan namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan je wortels. De wortelvlieg houdt echter niet van de geur van uien. Uien en wortels zijn hierdoor een goede combinatie. Plaats deze bij elkaar in de buurt!

Een gewas kan daarnaast ook juist dienen als ‘vanggewas’, ofwel om ongedierte te lokken. Bladluizen en ander ongedierte vinden Oost-Indische kers lekker. Hier gaan zij liever opzitten dan op andere groenten.

Ten slotte heb je nog planten die bepaalde insecten aantrekken die weer anderen bestrijden. Zo trekt de blauwe winde lieveheersbeestjes aan. Die lieveheersbeestjes eten graag bladluis. De lieveheersbeestjes houden dus de moestuin bladluisvrij!

“Een perfecte combinatie: de ‘3 zusters’, ofwel maïs, bonen en pompoen

Voorbeelden van slechte buren

Alle wortels geven stoffen af. Ook die kunnen invloed hebben op andere planten. Zo groeit de wortel niet zo goed naast de tomaat.

Afrikaantjes kom je heel vaak in moestuinen tegen. De stof die uit de wortels vrijkomt trekt aaltjes aan. Die bodemaaltjes zijn schadelijk voor onder andere bieten. Hier kun je dus rekening mee houden. Zorg dat de aaltjes naar de Afrikaantjes gaan, en niet naar de gewassen die er niet tegen kunnen.

Wilma’s Lawn & Garden

Je bent nu op de hoogte van het begrip combinatieteelt! Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Lees in onze blogs meer over moestuinen en tuinonderhoud. Daarnaast vindt je op www.wilmaslawnandgarden.com alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Benieuwd naar alle combinaties (goede en slechte buren)?

Bekijk dan het overzicht en haal het beste uit jouw moestuin!

Bekijk de combinaties
Download de grote versie

Welke combinaties kende jij al?