Leestijd: 7 minuten

Combinatieteelt speelt al een rol bij het aanleggen van een moestuin, maar nog belangrijker is het in een ecologische moestuin. Eigenlijk zou elke moestuin een ecologische moestuin moeten zijn. Dit is goed voor de natuur en het ecosysteem. Het zorgt voor meer nuttige insecten en de hoeveelheid aan mooie vlinders. Wanneer je een moestuin aan wilt leggen op ecologische wijze, dan zijn er een aantal basisprincipes. Hier kan bij de aanleg van een moestuin al rekening mee gehouden worden, zo ook met combinatieteelt.

Wat wil je gaan kweken?

Een van de belangrijkste dingen bij een moestuin is dat je weet wat je wilt verbouwen. Als je dat weet dan kun je van diemoestuin_aanleggen-1-min specifieke gewassen de kennis op gaan doen. Als je namelijk het gewas goed kent dan kun je er op de beste manier mee omgaan. Niet alleen de kennis over het zaaien en verzorgen van planten is hierbij van belang, maar ook combinatieteelt. Je wilt namelijk vooraf al weten welke buren je de gewassen moet geven. Dat voorkomt ziektes en plagen.

Wisselteelt belangrijk voor de ecologische moestuin

Om op ecologische wijze te kunnen verbouwen is het goed om de te verbouwen gewassen elk jaar te wisselen van plek. Wanneer je bijvoorbeeld aardappels teveel jaren achtereen op dezelfde plek zet dan ontstaat er een aardappelmoeheid. Dit verschijnsel komt eigenlijk bij veel gewassen voor. Het komt er eigenlijk in het kort op neer dat elk gewas voeding uit de grond haalt en er weer afval in achterlaat. Wanneer er altijd hetzelfde gewas gekweekt wordt, dan wordt de grond uitgeput.

“Om op ecologische wijze te kunnen verbouwen is het goed om de te verbouwen gewassen elk jaar te wisselen van plek.

Combinatieteelt voor de ecologische moestuin

Een ander belangrijk aspect om op ecologische wijze ziektes en plagen te voorkomen in de ecologische moestuin die je wilt aanleggen, is de combinatieteelt. Hier moet rekening mee worden gehouden wanneer je een tuinplan aan het opstellen bent. Je wilt weten waar je moet zaaien om de beste opbrengsten uit je moestuin te halen.

Benieuwd hoe je een moestuin begint?

Bekijk het volgende blogitem

Meer informatie over combinatie teelt?

Bekijk het volgende blogitem

Wilma’s Lawn & Garden

Je weet nu hoe waar je op moet letten wanneer je met een ecologische moestuin begint! Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Dit betekent een deel tuinonderhoud. Lees in onze blogs meer over tuinonderhoud. Daarnaast vindt je op www.wilmaslawnandgarden.com alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Benieuwd naar alle combinaties (goede en slechte buren)?

Bekijk dan het overzicht en haal het beste uit jouw moestuin!

Bekijk het volgende blogitem
Download de grote versie

Ga jij beginnen met een ecologische moestuin?