Leestijd: 7 minuten

Heb je weinig plaats in je tuin, maar wel een kale wand of schutting? Met een oudeverticale-tuin-pallet-min-1
pallet en wat geduld, knutsel je zo een verticaal moes- of kruidentuintje in elkaar. Verticaal tuinieren wordt steeds populairder, ook in de stad! De wortels van de groenten en kruiden houden de aarde mooi vast en al snel zullen ze de pallet volledig bedekken. Een verticale tuin heeft weinig onderhoud nodig, omdat onkruid er geen kans krijgt. Het grootste voordeel is uiteraard dat het weinig ruimte in beslag neemt. Je bevestigt het gewoon aan de muur. Het is dus ook geschikt voor op een balkon! In dit blogitem laten we zien hoe je deze verticale tuin eenvoudig zelf maakt.

Wat heb je nodig en hoe moet je het aanpakken?

 

Watch and learn!

WAT HEB JE NODIG?

 • Een houten pallet
 • Potgrond, Cocolite-11
 • Plantgoed in potjes
 • Zwart gronddoek
 • Nietpistool
 • Grof schuurpapier

“Verticaal tuinieren wordt steeds populairder, ook in de stad!

HOE MAAK JE HET?

 • Gebruik grof schuurpapier om ruwe stukken wat bij te schuren;
 • Je begint met de bodem aan de achterkant en de zijkanten te bedekken met het gronddoek. De bovenkant laat je ongemoeid. Daar zul je straks, als de pallet gevuld is met potgrond, tussen de planken gaan aanplanten;
 • Leg de pallet met de voorkant op de grond en rol het gronddoek over de achterkant;
 • Knip twee stukken gronddoek goed strak en niet het vast. Daarna kun je het gronddoek om de onderste rand vouwen. Laat aan de onderkant een vrij lang stuk over, niet het nog niet vast;
 • Zet nu de zijkanten vast: begin bij de onderkant en vouw zorgvuldig de uitstekende flappen naar binnen. Vervolgens weer zorgvuldig vastnieten. Nu heb je een pallet met een dubbele laag gronddoek op de zijkanten en de bodem;
 • Verstevig tot slot de constructie door het gronddoek extra vast te nieten op de achterkant en de zijkanten.

PLANTEN DOE JE ZO:

 • Doe nog geen potgrond in de pallet, mar haal eerst de jonge plantjes uit hun potjes, laat ze even water opzuigen in een emmer en steek ze vervolgens in de bovenste gleuf van de pallet;
 • Steek de plantjes in de bovenste gleuf van de pallet, zo dicht mogelijk tegen elkaar. Op deze manier zitten de plantjes meteen vast;
 • Giet de potgrond in de bovenste gleuven van de pallet. Druk de grond stevig tegen en tussen de plantjes van de bovenste gleuf.
 • Daarna giet je de tweede zak potgrond in de overblijvende gleuven en maak je de grond mooi glad;

Verder aanplanten doe je door in de potgrond een geul te trekken en er de overige planten in te stoppen. Blijf van onder naar boven werken, zodat je de aangebrachte potgrond steeds naar boven kunt drukken tegen de pas geplante planten in elke gleuf.

verticaal-tuinieren-02-minEXTRA TIP:

Om het pallettuintje helemaal af te maken, geven wij hierbij nog een leuke tip! Breng wat schoolbordverf aan op de planken onder de plantjes. Met schoolbordverf kun je nu opschrijven welk plantje het is!

Wilma’s Lawn & Garden

Je bent nu op de hoogte van een van de laatste tuintrends! Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Dit betekent een deel tuinonderhoud. Op www.wilmaslawnandgarden.com vindt je alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!