Leestijd: 4 minuten

Vogelhuisjes, je hebt ze in alle vormen en maten. Er zijn staande vogelhuisje, liggende vogelhuisjes, kooitjes en voederbakken voor vogels. Alles om de vogels de elementen van de natuur te laten overleven. Maar je kunt ook een vogelhuisje gebruiken voor een ander doeleind. In dit blog item proberen we jou inspiratie te geven voor in huis en in de tuin.

Voederbakken

Vogels hebben in de winter voederbakken nodig om aan voedsel te komen. Vaak ligt voedsel onder sneeuw of is de bodem bevroren. Vogels hebben hierdoor af en toe een beetje hulp nodig. We hebben verschillende soorten manieren op een rijtje gezet om het de vogels zo comfortabel mogelijk te maken. Zelf aan de slag? Lees dan snel verder!

Wat heb je nodig? Met wat oud bestek en servies kom je al een heel eind!

529518231053a03630d20949c0315243-mintheeservies-tuin3-min782a1998b40f2a5c44d504fd6b7ee1de-min

Op de eerste foto zie je een voorbeeld van een voederbak die eenvoudig en goedkoop zelf te maken is. Het enige wat je nodig hebt, is touw of lint, een glazen pot en een pollepel. De vogeltjes kunnen landen op de pollepel en rustig uit het potje eten. Het leuke is dat je met een gekleurd lintje een heel ander effect hebt dan met een effen lintje. Je kunt zelf met de kleuren en materialen spelen. Het tweede inspiratie voorbeeld is net wat lastiger. Toch heb je niet zo veel nodig. Met een kop en twee schoteltjes, een lange schroef en een lint maak je een schattig voederbakje voor vogels. Maak een gat in de schoteltjes en het kopje en bevestig deze op de lange schroef. Het tweede schoteltje heeft de functie van een afdak. Hierdoor blijven niet alleen de zaadjes droog, ook de vogeltjes. Nog een kop en schotel over? Met een bijpassende theepot, tover je zo een nog luxere voederbak in elkaar. Je kunt de zaadjes zowel in de theepot als in het kopje strooien.

Kooitjes

Je kunt een vogelhuisje (of in dit geval een kooitje) ook gebruiken voor een andere functie, namelijk decoratie. Ter inspiratie hebben we wat voorbeelden. Zo kun je zien dat je het kooitje een onderdeel kunt maken van interieur, door er kamerplanten in te verwerken. Het geeft een speelse en klassieke uitstraling aan het huis en het is uniek. Waarom altijd een bloempot om een plant heen? Ook kun je er voor kiezen om vetplanten in een kooi te plaatsen. Vetplanten zijn heel populair de laatste tijd. Een origineel idee is dan ook om de klassieke elementen van het kooitje te combineren met de moderne vetplant.

Zoals op de twee rechter foto’s is te zien, is een kooitje met rozen een goede combinatie. Het geeft een romantisch effect aan de omgeving. Een mooie gelegenheid voor zo’n kooi is bijvoorbeeld een bruiloft!

-font-b-Workshop-b-font-home-decoration-decorative-wrought-iron-bird-cage-retro-font-b-min6eeffbaacc8d8660913ae59b7136c75c-min72f0cfdba1ddae8b560157d232fa947a-mindecorative-bird-cages-878535-4-0 (1)-min

Heb jij thuis een origineel vogelhuisje of gebruik je deze op een andere manier? Laat het ons weten!

Welk idee vind jij het leukst?