Leestijd: 7 minuten

De zon schijnt en de lucht is stralend blauw, de maand juni is begonnen. De vogels zijn weer overal te horen en de geuren van allerlei planten hangen in de lucht.

Beplanting in juni

1Alle één- en tweejarigen kunnen in juni gezaaid worden. Besluit de definitieve plaats in de tuin of border en plaats ze.

2De op pot gekweekte lelies moeten overgepot worden. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien, voor bijvoorbeeld op het balkon of op een terras. In potten hebben ze wel wat meer water nodig dan in los in de grond.

3Een regenachtige dag in juni is ideaal om binnenplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud.

4Bij aanhoudend mooi weer heeft alle beplanting veel water nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt echter beter dan dagelijks een kwartier.

“Een regenachtige dag in juni is ideaal om binnenplanten even buiten te zetten.

Benieuwd wanneer je welke zaadjes moet zaaien? Klik op onderstaande button.

Zaaikalender

Het gazon in juni

Allereerst het maaien, niet te kort. Vanaf de grond gemeten ongeveer 5 centimeter is goed. Als toch te laag gemaaid wordt komt er te veel zon op de grond en kan het mos flink de kop opsteken. Dit mos kunnen we wel bestrijden met mosdoder of ijzersulfaat, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Iets langer gras is sterker en kan ook beter concurreren tegen onkruiden. Vele onkruiden die vooral in jong gras voorkomen kunnen niet tegen maaien , en zullen dus vanzelf verdwijnen. Sommige zoals paardenbloemen kun je gemakkelijk uitsteken of uittrekken. Enkele onkruiden zijn slecht met de hand te verwijderen zoals ereprijs of hoornbloem. Deze moeten dan chemisch bestreden worden.

Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, er hoeft daardoor vanaf nu minder gemaaid worden. Maai het gazon eens per twee weken en hark het gemaaide gras van het gazon. Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer.

Snoeien in juni

buxus-snoeien-shutter-630-minIn juni zijn er vroeg bloeiende struiken die gesnoeid moeten worden. Hierdoor blijven het mooie struiken met jonge takken die elk jaar weer volop zullen bloeien. Het is voor de volgende planten de meest ideale maand om te snoeien; buddleia, magnolia, weigelia, deutzia, en kornoelje. De overige snoeiwerkzaamheden van mei kunnen ook in juni uitgevoerd worden.

Snoeien van de buxus mag in juni. Om uitdroging en verbranding van de bladeren te voorkomen kun je dit het beste op een bewolkte dag doen. Een buxus in pot kun je dan ook bij voorkeur beter op een schaduwrijke plaats in de tuin zetten. Beplanting krijgt na de langste dag een groei-impuls. Heesters en hagen moeten daarom voor deze periode teruggesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen.

Benieuwd wanneer je weer moet gaan snoeien? Klik op onderstaande button.

Snoeikalender

Overige tips voor juni

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn onder andere:bloemenkaart-18-min

Geum

❀ Lupinen

Lelietjes van dalen

Campanula’s

Kamperfoelie

Viburnum opulus

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand juni?

Laat het weten via onze social media kanalen!

Met welke tip ga jij aan de slag?