Leestijd: 7 minuten

Het is zomer en de hele tuin geurt en kleurt weer volop met alle bloeiende bloemen en planten. Veel mensen zijn rond deze periode met vakantie. Dit kan een bedreiging zijn voor planten die veel onderhoud nodig hebben. Zorg dus altijd dat er een buurman of kennis is die af en toe water kan geven bij droogte. 

Beplanting in juli

❀ Geef tijdens warme dagen vroeg in de ochtend of pas later in de avond veel water. Zo voorkom je dat de planten verbranden.

❀ Pluk ’s ochtends in de tuin de verse bloemen, knip of snijd de bloemen af en zet ze zo snel mogelijk in het water.

❀ Wanneer je luizen op je rozen hebt, zorg dan dat je ze er met een harde straal af spuit.

❀ Meerjarige planten zoals vergeet-mij-nietjes, juffertje in het groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula’s kunnen deze maand gezaaid worden.

❀ Je kunt in juli nog steeds vaste planten in borders zetten. Zorg er wel voor dat nieuwe planten heel veel water krijgen.

❀ Let met droog weer vooral op de planten met grote bladeren. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de grond. Geef deze planten net wat meer water.

“Geef op warme dagen vroeg of juist laat water aan de planten

Benieuwd wanneer je welke zaadjes kunt zaaien? Klik op onderstaande link.

Zaaikalender

Het gazon in juli

Maai het gras in juli niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Gele en bruine plekken in het gazon voorkom je ook door vroeg in de ochtend of laat in de avond te sproeien. Daarnaast verdampt het water gedurende de dag, waardoor een groot deel van het water niet opgenomen kan worden door de plant. Grasresten van het maaien kunnen tussen de beplanting worden gestrooid. Dit houdt de grond vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid weinig ruimte krijgt om te groeien. Bemest het gras maandelijks voor een mooi gazon. Het liefst doe je dit wanneer er een regenbui op komst is, zodat de mest goed kan inwerken in de bodem.

Snoeien in juli

In juli valt er veel te snoeien, het is namelijk de ideale tijd van het jaar voor het snoeien van bomen, zoals esdoorns en berken. Kijk voordat je gaat snoeien eerst of er geen vogelnesten in de struiken of hagen zitten. Daarnaast verwijder je regelmatig uitgebloeide bloemen zodat de planten in borders meer nieuwe knoppen aanmaken.

Wat moet er nu allemaal gesnoeid worden?

❀ Struiken en hagenbloesem-in-fruitboom-min

❀ Klimplanten

❀ Vaste planten

❀ (Fruit)bomen

❀ Kruiden

❀ Heesters en bomen

❀ Rozen

Benieuwd wanneer je welke zaadjes kunt zaaien? Klik op onderstaande link.

Snoeikalender

Overige tips voor juli

Ga je in juli op vakantie? Vergeet dan niet om een goede buur of een kennis te vragen om voor je planten te zorgen. Die hebben namelijk regelmatig water nodig. Je wilt er per slot van rekening na je vakantie ook nog van genieten.

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand juli?

Laat het weten via onze social media kanalen!

Wat moet er in jouw tuin nog gebeuren?