Leestijd: 7 minuten

April: het ruikt weer fris naar de lente en alle planten zijn weer in volle bloei. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen. De vogels maken nestjes en komen fluitend de dag door. Kortom, het seizoen is weer begonnen en daar moet de tuin op aangepast worden.  

Beplanting in april

Alle planten en niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan, mogen langzaamaan wennen aan de kou. Je kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ’s avonds weer naar binnen te halen. De vrieskou is niet goed. In april is het mogelijk om nog heesters of rozen te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien. April is ook een mooie maand om de beplating goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.

In bakken met glasplaatje of kamerkassen kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Geef nieuwe aanplant de eerste weken extra water.

“Planten mogen langzaamaan wennen aan de kou.”

Benieuwd wanneer je welke zaadjes kunt zaaien? Klik op onderstaande button.

Zaaikalender

Onkruid-wieden-shutter-630-minHet gazon in april

Het gazon kan weer in april gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit kan gevolgen hebben dat het gazon er hobbelig uitziet of dat er verschil in kleur is. Vanaf april moet het gazon maandelijks gemaaid worden en af en toe bemest. Tot en met september kun je dit drie keer per week doen.

Snoeien in april

Vanaf april moet er qua onderhoud weer meer gebeuren. Hagen en coniferen mogen weer gesnoeid worden. Coniferen kunnen het beste regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden. Ten slotte is het van belang dat uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit geknipt worden zodat ze langer zullen bloeien.

Benieuwd wanneer je weer moet gaan snoeien? Klik op onderstaande link.

Snoeikalender

Overige tips voor april

Je zult waarschijnlijk al een hoop onkruid in de tuin hebben staan. Begin op tijd met onkruid wieden en gebruik waar nodig bestrijdingsmiddelen, het liefst op natuurlijke basis.”

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand april?

Laat het weten via onze social media kanalen!

Met welke tip ga jij aan de slag?