Leestijd: 5 minuten

In maart wordt het warmer en komt de tuin na de winter weer helemaal tot leven. De juiste tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei.

Beplanting in maart

Maart is de meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten.

1Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje.

2Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, wanneer ze blijven staan blijft de plant energie produceren die ook aan de andere planten gegeven had kunnen worden.

3Als het goed is hebben kuipplanten de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Bij mooi weer kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid worden om weer naar buiten te gaan.

Het gazon in maart

Voor een groen gazon is het in maart van belang om aan het werk te gaan. De volgende dingen zullen moeten gebeuren:Verticuteren-min

Hark het gazon, zodat de viltvaag van het gras verwijderd is. Hierdoor heeft het gazon weer ruimte om te groeien. Daarnaast moet het gazon weer geverticuteerd worden. Strooi na het verticuteren een mengsel van compost en zand over het gazon. Ook kun je vanaf maart starten met het maandelijks bemesten van het gazon, en het zaaien kan vanaf maart tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer. Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden.

Snoeien in maart

voorjaarssnoei-shut-630-minIn maart is het tijd om klimrozen terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, echter de hoofdtakken niet. Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden. De dorre delen van de beplanting kunnen afgeknipt en de klimop kan ook teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op omliggend houtwerk en dergelijke hebben gehecht. Winterharde kuipplanten zullen vanaf maart weer terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden.

Overige tips voor maart

Top 10 van de lentebloeiers

1Beverboom (Magnolia)

 

2Chinees klokje (Forsythia)

 

3Gele kornoelje (Cornus mas)

 

4Japanse kwee (Chaenomeles japonica)

 

5Jasmijn (Jasminum nudiflorum)

 

6Mahoniestruik (Mahonia)

 

7Peperboompje (Dapne mezereum)

 

8Ranonkelstruik (Kerria japonica)

 

9Schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora)

 

10Toverhazelaar (Hamamelis)

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand maart?

Laat het weten via onze social media kanalen!

Wat moet er in jouw tuin nog gebeuren?