Leestijd: 7 minuten

Januari is een stille, rustige tuinmaand. Het is een maand om eens te genieten van de tuin. Mocht je toch niet stil willen zitten, zijn er altijd wel een paar klusjes in de tuin. Mocht je grootse plannen voor de tuin hebben, dan kun je deze wijzigingen nu op je gemak op papier uitwerken. In deze periode kun je ook overwegen de grasmaaier en andere machines te reinigen zodat ze weer klaar zijn voor het komende seizoen. Voor de handige tuinliefhebbers onder ons; om de tuin zomerklaar te maken kun je overwegen om schuttingen, latwerken, tuinhuisjes et cetera te plaatsen of herstellen.

Beplanting in januari

winterheide-shutter-630-minZolang het niet vriest kun je planten blijven planten. Voeg wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten. Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de beplanting kan aantasten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.

Wanneer het niet vriest kun je ook bomen planten. Je moet dan eerst bekijken van welke kant de meeste wind komt, hier kun je dan een boompaal neerzetten. Bind vervolgens deze paal vast aan de boom.

Ook de kuipplanten mogen niet vergeten worden. Deze planten hebben regelmatig water nodig, want de kans bestaat dat deze planten uitdrogen. Daarnaast mogen deze planten bij een open raam of deur gezet worden, zodat ze kunnen luchten. Doe dit alleen bij vorstvrij weer.

Benieuwd wanneer je zaadjes moet gaan zaaien? Klik op onderstaande button.

Zaaikalender

“Breng wat extra kleur aan met bijvoorbeeld winterheide

Het gazon in januari

Wanneer het vriest is het van belang om niet over het gazon te lopen! Het gazon kan hierdoor beschadigen. Januari is de periode waarin je aan de slag kunt gaan met kalk in de tuin. Deze kalk beïnvloedt de zuurgraad van de bodem zodanig dat mos zich minder goed ontwikkelt. Kalk is bedoeld om te zorgen dat het mos zich niet snel ontwikkelt. Zorg dat je geen kalk meer strooit in de periode rond eind februari en begin maart. Dit heeft een negatief effect op de opname van voedingsstoffen.

Snoeien in januari

In januari mogen de bladverliezende bomen en heesters weer gesnoeid worden, echter wel tijdens vorstvrij weer. Gewassen die in het vroege voorjaar bloeien worden pas na de bloei gesnoeid. Bij het snoeien moeten eerst de dode en beschadigde takken weggeknipt worden, vervolgens wordt de boom in vorm gesnoeid. Hoe meer takken weg worden geknipt, hoe sterker de groei van nieuwe scheuten zal zijn.

Ook de fruitbomen, struiken en planten mogen heel januari gesnoeid worden. Deze zijn dan voorbereid op het komende voorjaar. Echter moet er niet gesnoeid worden wanneer het vriest, alleen bij vorstvrij weer moet er gesnoeid worden!

Benieuwd wanneer je weer moet gaan snoeien? Klik op onderstaande button.

Snoeikalender

Overige tips voor januari

In januari is het van belang dat er gekeken wordt wat er wel en niet gesnoeid mag worden. Bomen zoals berken, esdoorns, vleugelnoten en bijvoorbeeld de walnoot kunnen beter niet gesnoeid worden in januari. Deze bomen mogen in de zomer pas gesnoeid worden. De kans is namelijk groot dat deze bomen gaan bloeden wanneer ze te vroeg worden gesnoeid.

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand januari?

Laat het weten via onze social media kanalen!

Met welke tip ga jij aan de slag?