Leestijd: 6 minuten

Het wordt in november steeds vroeger donker en het kan koud en guur zijn. Maar we kunnen op droge dagen met een strakblauwe lucht in de tuin nog van alles doen en de boel een beetje fleuriger en sfeervoller maken en voorbereiden op de winter én het voorjaar.

12276787_1673564026191291_28001514_n-minBeplanting in november

Zolang het niet vriest kun je vaste planten blijven planten. Om de tuin een beetje op te fleuren kun je winterviooltjes in de border of in balkon- en terrasbakken planten. Ook gekleurde herfstasters en winterjasmijn laten de tuin stralen! Zet de vorstgevoelige planten alvast binnen op bijvoorbeeld de zolder of in een schuurtje. Bescherm de vaste planten door ze af te dekken met bladeren of een laag compost. Naast het beschermen tegen bevriezing bevorder je hiermee ook de groei. Je kunt nog steeds jonge fruitbomen en voorjaarsbollen in de volle grond planten zolang het niet vriest.

Benieuwd wanneer je zaadjes moet gaan zaaien? Klik op de button.

Snoeikalender

Het gazon in november

Om gele plekken in het gazon te voorkomen haal je regelmatig de gevallen bladeren van het gazon. Naast deze gele plekken voorkom je ook val gevaar, natte bladeren kunnen namelijk erg glibberig zijn. Ongeveer eind november maai je voor de laatste keer het gazon. Dit is afhankelijk van de temperatuur, het liefst voor de vorst. Maai het gazon niet korter dan 3 centimeter.

Snoeien in november

1Zodra de fruitstruiken in de tuin kaal zijn, kun je ze voorzien van een verjongingssnoei.

2Ook knotwilgen kunnen nu geknot worden.

3Zolang het niet vriest kunnen ook heesters en bomen gesnoeid worden.

4Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld de hortensia, juist bescherming hebben aan de uitgebloeide bloemen en zo minder bevriezingsgevaar lopen.

Benieuwd wanneer je weer moet gaan snoeien? Klik op de onderstaande button.

Zaaikalender

Meer tuintips voor november

1Sluit de buitenkraan af om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
2Wil je meer vogels in de tuin lokken? Hang dan een nestkastje en bolletjes voer op.
3Breng  meer sfeer in de tuin door een tuinposter aan de schutting of muur op te hangen.

Heb jij nog tuinonderhoud tips voor de maand november?

Laat het weten via onze social media kanalen!

Met welke tip ga jij aan de slag?