Je hoort het steeds vaker; een moestuin. Een groot deel van de Nederlanders verkiest groenten uit eigen tuin boven die van de supermarkt. De vraag is alleen: hoe begin je aan een moestuin? In de volgende blog proberen we hier wat meer duidelijkheid in te geven!

Iedereen kan een moestuin aanleggen, of je nu een grote tuin hebt of een balkon. Er zijn meerdere mogelijkheden in materiaalkeuze zodat het aanleggen van een moestuin(tje) voor iedereen binnen handbereik komt. Een eenvoudige moestuin is gemakkelijk aan te leggen.

Soorten moestuinen

moestuinbak-minEr zijn verschillende soorten moestuinen. Ook als je maar weinig ruimte in de tuin hebt, of zelfs geen tuin, kun je een moestuin beginnen. Ook wanneer je weinig onderhoud aan je moestuin wilt hebben is het mogelijk om een moestuin te beginnen. Een moestuin in bakken is dan de makkelijkste keuze. Er zijn bakken in verschillende formaten, grotere om neer te zetten, kleinere om aan een balkon of schutting te hangen. Daarnaast kun je in huis tuinieren. Het voordeel van in huis tuinieren is dat je geen last hebt van weersomstandigheden. Ook kun je het hele jaar door groenten laten groeien, los van welk seizoen het is. Het nadeel is dat de moestuin veel meer aandacht nodig heeft dan wanneer je de groente buiten laat groeien. De traditionele moestuin bevindt zich buiten, achter in de tuin.

“Een eenvoudige moestuin is gemakkelijk aan te leggen”

Wat is belangrijk om te weten voor je begint aan een moestuin?

1De ligging

Voor een succesvolle oogst is het heel belangrijk dat je goed nadenkt over de ligging van de moestuin. Gewassen moeten voldoende zon krijgen en niet in de schaduw van bijvoorbeeld een boom komen te staan. Als vuistregel kun je zo’n zes uur zon per dag aanhouden. Zorg ook dat de groenten en fruit goed beschermd worden tegen de andere elementen van de natuur. De ideale locatie is het zuidoosten of zuidwesten. Ook moet er rekening gehouden worden met de wind. De gewassen moeten niet vol in de wind komen te staan.

“Zorg dat de groenten en fruit goed beschermd worden tegen de elementen van de natuur”

2

De voorbereiding

Misschien wel minstens zo belangrijk als de ligging van de moestuin is de grond waarin je de gewassen gaat verbouwen. Let er op dat de grond niet te vochtig, maar ook niet te droog is. De keuze voor het soort grond is hierbij van essentieel belang. Wilma’s Lawn & Garden biedt twee verschillende soorten kokossubstraat, namelijk Cocolite-11 en Cocolite-22. Deze substraten zijn standaard voorzien van meststoffen en mineralen. Op die manier kunnen de jonge plantjes vanaf de aanplant beschikken over belangrijke meststoffen. De combinatie van kokos en perliet in Cocolite-11 en Cocolite-12 zorgt voor een goede vochtbalans en luchtigheid van het substraat.

Compost maken in de moestuin

Een composthoop of bak mag niet ontbreken in een moestuin. Het zorgt voor bodemverbetering en daarnaast kun je gemakkelijk van je groenafval af komen.

“De keuze van het soort grond is van essentieel belang”

3Kiezen en indelen

De grond voor de moestuin is nu helemaal klaar voor gebruik. Dan komt het aan op het uitkiezen van de gewassen. Hierbij is het slim om goed te kijken naar de gunstige en
ongunstige invloeden die sommige gewassen op elkaars groei kunnen hebben. Let er ook op dat sommige gewassen in de aarde groeien en dus diepte nodig hebben. Wil je alles uit de moestuin halen? Dat vraagt om een stukje planning. Elke groente heeft namelijk zijn eigen zaaitijd.

Om te zien wat het beste moment is om bepaalde zaadjes te planten, bekijk onze Wilma’s Lawn & Garden zaaikalender! Wil je meer weten over gewassen die elkaar gunstig of ongunstig beïnvloeden? Bekijk dan het volgende blogitem:

Wilma’s Lawn & Garden Zaaikalender
Bekijk het volgende blogitem

4 Verzorgen en genieten

Ten slotte is het tijd om de gewassen te verzorgen. Lees goed de instructies die bij de zaden van elk gewas gegeven worden. Met een beetje geduld en genoeg aandacht, kun je binnen de kortste keren gaan genieten van jouw eigen groenten en fruit.

Wooden-Pallet-Tool-Rack-minWees lief voor je tuingereedschap!

Om de moestuin te onderhouden heb je tuingereedschap nodig. Het is aan te raden om kwalitatief goed tuingereedschap aan te schaffen, wat jarenlang mee gaat. Goed tuingereedschap heeft goede onderhoud nodig. Zorg na gebruik dat alle aarde van het gereedschap is en berg het gereedschap goed op. Maak bijvoorbeeld een tuinkist. Dit is met name handig als je geen moestuin aan huis hebt, maar bijvoorbeeld een volkstuin. Elke keer gereedschap mee moeten nemen is onhandig.

Een andere manier om tuingereedschap op te bergen lees je in het onderstaande blogitem!

Bekijk het volgende blogitem

Heb je inspiratie gekregen voor het beginnen met een moestuin?

Wij zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat.

Share your story! 

Wil je graag een moestuin, maar heb je geen ruimte in de tuin?

Geen punt! Bekijk het onderstaande blogitem en ontdek hoe je zonder een grote tuin een moestuin kunt onderhouden!

Bekijk het volgende blogitem

Heb jij genoeg ruimte voor een moestuin?