Leestijd: 12 minuten

Tegenwoordig is het verschil tussen binnen en buiten steeds meer vervaagd. De tuin en het interieur worden steeds meer één. De stijl en sfeer van binnen wordt doorgetrokken in de tuin en omgekeerd, zoals te zien is in eenzelfde stijl meubels, accessoires en verlichting. Kleuren sluiten op elkaar aan en ook de vloer wordt vaak doorgetrokken van binnen naar buiten. De tuin wordt steeds meer als een verlengstuk van de huiskamer gezien.

Hoe dan ook, we zijn steeds meer in de tuin te vinden. Waar we vroeger alleen in de tuin zaten aan een eenvoudige tuinset met parasol, krijgt de tuin steeds meer elementen en meubels. Dat is te zien aan de opkomst van loungesets, uitgebreide buitenkeukens en de vraag naar zwembaden en jacuzzi’s in de tuin. We beleven de tuin op een andere manier en er wordt meer tijd in eigen tuin doorgebracht. Het buitenleven krijgt een centrale plek binnen het gezinsleven. Ook wordt het kweken van eigen groenten in een moestuin steeds populairder.

“De tuin en het interieur staat steeds meer met elkaar in verbinding”

3  hippe tuintrends

Ieder jaar wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar de trends in de tuinbeleving. Deze tuintrends kunnen een waardevolle inspiratie zijn voor het tuinontwerp of de tuinaanleg van een tijdloze tuin. Voor 2016 zijn er verschillende tuintrends te ontdekken. Deze zijn onder te verdelen in drie verschillende stijlen, namelijk:

  • Sprookjesachtig (The World Beyond)
  • Natuurlijke nonchalance (Connect The Story)
  • Binnen en buiten opnieuw gedefinieerd (Reconsider Space)

Sprookjesachtig

The World Beyond.

In The World Beyond vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Het is een sprookjesachtige tuin met een theatrale sfeer. Deze tuin is voor het tuintype dat vooral wil ontspannen in de tuin, het is namelijk een stijlvolle tuin die makkelijk te onderhouden is. In deze tuin zijn uiteenlopende vormen door elkaar heen, van strakke meubels tot organische, natuurlijke meubels. Dit zorgt voor een speels effect. De materialen die gebruikt worden in de tuin variëren van glanzende, matte tot semi-transparante materialen. De kleuren die gebruikt worden, variëren van lila en roze tot donkere paarstinten, bessenrood, smaragdgroen en nachtblauw, gecombineerd met gifgroen.

Sprookjesachtige tuin met een theatrale sfeer”

De kleur groen springt naar voren door de bladkleuren van bijvoorbeeld rode beuk, Japanse esdoorn, sierkers en andere pastelkleurige bloesembomen, purperklokje, varens, mossen, gladiolen, kievitsbloemen en tuincyclamen.

Natuurlijke nonchalance

Connect The Story.

Deze tuin is speciaal voor iemand die houdt van gezelligheid en trendy tuinproducten, daarnaast van groen maar niet van het onderhouden van de tuin. De tuin wordt steeds meer een onderdeel van het huis en heeft de functie van een ontmoetingsplek voor familie en vrienden. De tuin is speels ingericht. In de tuin wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van ronde, organische en cirkelvormen als teken van samenhang. Daarnaast komt de harmonie terug in potten, vijvers, tuinmeubilair en plantvormen. De gebruikelijke materialen zijn voor keramiek, gevlochten materialen, terracotta, linnen et cetera. De hoofdkleuren in de tuin zijn wit en groen, maar daarnaast ook terracotta, marsala, wijnrood en vrolijke oranjerode tinten. De kleurencombinaties zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

Ontmoetingsplek voor familie en vrienden

Deze tuintrend wordt gekenmerkt door een grote variatie aan planten, die op een bijzondere wijze worden gecombineerd. Daarnaast bevat de tuin fijn groen, zoals bamboe, grassen en Crocosmia en krachtige bloem- en bladvormen, zoals Gunnera, Dahlia en Lelie. Vetplanten, cactussen en bolvormig geknipte kruiden, maar ook grassen en etherische planten.

Binnen en buiten opnieuw gedefinieerd

Reconsider Space

De laatste trend is een tuin voor iemand die houdt van een goed verzorgde buitenruimte, met design en speciale planten. Exclusiviteit, innovatie en deskundig advies – ook over meer groen, minder steen en duurzame materialen – zijn aan deze groenliefhebbers goed besteed. Deze mensen staan open voor verandering in bestaande structuren.

Ruimtelijke effecten kunnen binnen en buiten hetzelfde zijn. Losse elementen zoals het terras, de border en de vijver kunnen deels over elkaar heen schuiven. Ook kan er gespeeld worden met de hoogte door overkappingen met begroeiing aan te laten leggen.

De vormen in de tuin zijn krachtig en geometrisch (rechthoeken, cirkels, driehoeken en trapeziumvormen). Het materiaalgebruik is glad en functioneel, zoals metaal, kunststof, hout, keramiek, glas, beton en strakke natuursteentegels.

“Een goed verzorgde buitenruimte, met design en speciale planten”

Het kleurgebruik is in deze tuin contrastrijk. Wit en zwart zijn de belangrijkste hoofdkleuren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van primaire kleuren en groen als accent. Grijs en natuurlijk bruin (hout) verzachten de uitstraling van de tuin. De planten die zoal gebruikt worden zijn planten met opvallende vormen en kleuren. In het voorjaar heeft deze tuin krachtige kleurvlakken en bloembollen. Hagen en struiken zoals hulst, taxus en Thuja zorgen voor ruimte en structuur.

Wilma’s Lawn & Garden

Je bent nu op de hoogte van de laatste tuintrends! Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Dit betekent een deel tuinonderhoud. Lees in onze blogs meer over tuinonderhoud. Daarnaast vindt je op www.wilmaslawnandgarden.com alle producten om de tuin te kunnen onderhouden. Want…

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Heb jij naast groene vingers ook nog handige handen?

Bekijk dan het onderstaande blogitem en zie hoe je met oude pallets sfeer kunt creëren in jouw tuin én ruimte kunt besparen!

Bekijk het volgende blogitem

Welke tuintrends passen helemaal bij jou?