Leestijd: 10 minuten

Lege wijnflessen weggooien in de glasbak is verleden tijd! Tegenwoordig kom je online steeds vaker Do It Yourself- projecten tegen om thuis aan te hobbyen. Zo zijn er ook diverse tuinprojecten die thuis zijn uit te voeren. In deze blog willen we jou laten zien wat je allemaal kunt doen met een lege wijnfles. Do try this at home! Let bij deze Do It Yourself projecten wel goed op! Het blijft ten slotte glas.. 

De volgende Do it yourself-projecten zullen toegelicht worden:wijnfles vaas

  • Voederbak vogels
  • Theelichthouder
  • Magneet met vetplant
  • Bewateringssysteem
  • Vaas met water
  • Plantenlabels
  • Bloempot

Wijnfles als…voederbak voor vogelswijnfles vogel-min

Een goede manier om een lege wijnfles te recyclen, is door er iemand blij mee te maken, of in dit geval ‘iets’ blij te maken. Tover je lege wijnfles om in een voederbak voor vogels. Spoel de fles goed uit en snijdt de bodem los. Door middel van een eenvoudig ophangsysteem (zie de foto voor een voorbeeld) en
het bevestigen van een schoteltje of bordje hebben vogels de hele winter een liefdevol thuis in jouw tuin!

Wijnfles als…theelichthouder

Op eenzelfde soort manier kan een lege wijnfles omgetoverd worden tot een theelichthouder. Door middel van een waxinelichtje met hieraan een ketting, maak je van jouw tuin een sfeervolle oase.

Wijnfles als…magneet met vetplant

Een onwijs leuk idee, koelkastmagneten waar levende plantjes in kunnen groeien. Om dit te kunnen maken heb je nodig: kleine vetplant(en), kurken, lijmpistool, magneetjes en een mes. Het is even een precisie, maar dan heb je wel unieke magneten op de koelkast!

Wijnfles als…bewateringssysteemwijnfles water-min

Een wijnfles is een perfecte manier om planten van water te voorzien. Het is een goede manier als je bijvoorbeeld een kortere periode weg bent. En wie heeft er nou geen wijnfles ergens in huis staan? Neem een lege fles en maak deze schoon. Vul hem met water en stop hem in een vlugge beweging omgedraaid in de aarde bij de plant. Dat is alles. Het water druppelt nu langzaam in de aarde en voorziet de plant van water. Om de juiste grootte van het gaatje in de dop te bepalen, probeer je dit het beste ruim tevoren uit, zodat je kan volgen hoe snel het water uit de fles druppelt. Begin met een klein gaatje en boor deze uit als dat nodig is. Groter maken is niet het probleem, kleiner maken natuurlijk wel…

Wijnfles als…vaaswijnfles vaas

Heb je je plant nog niet in een pot gezet? Pak dan een schoongemaakte, lege fles en snijdt deze doormidden. Maak een
gaatje in de dop en doe daar een absorberend touwtje doorheen. Plaats de bovenkant (met dop) omgekeerd op de onderkant. In de bovenkant zet je de plant, de onderkant vul je met water. Je plant kan nu zijn dorst lessen wanneer hij maar wil.

vaas met kurkOok zonder een absorberend touwtje kun je planten verpotten in een wijnfles. Door middel van de kurk zal het water tegengehouden worden, maar zal het overtallige water door de kurk trekken. Dit wordt door de onderkant van de wijnfles opgevangen.

plantmarks wlg-minWijnfles als…plantenlabel

Garden markers, ofwel plantenlabels, zijn natuurlijk erg handig wanneer je meerdere soorten planten hebt geplant en niet meer weet welk plantje op welke plek stond. Dit kan door middel van de welbekende plastic insteekkaartjes. Maar nog leuker is het om hiervoor een lege wijnfles te gebruiken. Door middel van stickers of verf kan de naam van de plant op de fles aangebracht worden. Het is praktisch en geeft ook nog eens een leuk gezicht in de tuin!

Wijnfles als…bloempotwijnfles plant klein-min (1)

Ten slotte kan een lege wijnfles ook gebruikt worden als zwevende bloempot. Maak de fles schoon en snijdt een gat in de fles. Op deze manier kan er substraat in de fles gestopt worden, waarna er een bloem of plant in kan groeien. Zoals te zien is op de afbeelding is het een leuke manier om planten te laten zweven én stralen!

Wilma’s Lawn & Garden

Je bent nu op de hoogte van de mogelijkheden om thuis een wijnfles te recyclen! Let wel erg goed op wanneer je aan de projecten gaat werken. Ga niet zelfstandig aan de slag, maar vraag altijd hulp. Op internet zijn meerdere video’s te vinden voor het veilig en voorzichtig snijden van glas. Tip: een veilige manier om glas te snijden is door eerst een lijn te krassen rondom de fles. Vervolgens verhit je de fles met heet water, waarna je de fles met koud water verkoelt. Dit herhaal je tot de fles breekt. Nogmaals, wees voorzichtig!

Bekijk ook onze andere blogitems met meer leuke Do It Yourself projecten! Laat ons weten of het project is geslaagd door middel van onze social media kanalen!

Wilma’s Lawn & Garden laat je planten stralen!

Welke tip ga jij gebruiken als jouw fles op is?